| Autor |
Wiadomość |
yoshi314 #Moderator

Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3136 Skąd: macie fistaszki? Pomógł: 11
|
|
dobra, napisze pod moim postem zeby ludzie zauwazyli ze jest cos nowego
oto flagi dotyczace biblioteki Qt (napisalem sobie skrypt zeby sie nie meczyc )
| Kod: | obecny stan flag : +cups -debug -doc -examples -firebird +gif -immqt -immqt-bc +ipv6* -mysql -nas -odbc +opengl -postgres -sqlite -xinerama +zlib 0 kB
--------------------------
+ - flaga wlaczona
- - flaga wylaczona
* - flaga ustawiona inaczej niz przy poprzedniej instalacji pakietu
cups - Add support for CUPS (Common Unix Printing System)
debug - Tells configure and the makefiles to build for debugging. Effects vary across packages, but generally it will at least add -g to CFLAGS. Remember to set FEATURES=nostrip too
doc - Adds extra documentation (API, Javadoc, etc)
examples - Install example source code
firebird - Adds support for the Firebird relational database
gif - Adds GIF image support
ipv6 - Adds support for IP version 6
mysql - Adds mySQL support
mysqli - Adds support for the improved mySQL libraries
nas - Adds support for network audio sound
odbc - Adds ODBC Support (Open DataBase Connectivity)
opengl - Adds support for OpenGL
postgres - Adds support for the postgresql database
sqlite - Adds support for sqlite - embedded sql database
xinerama - Add support for the xinerama X11 extension, which allows you to stretch your display across multiple monitors
zlib - Adds support for zlib (de)compression |
tak wiec napiszcie jaka funkcjonalnosc zaimplementowac w Qt jezeli cos wam bedzie szczegolnie potrzebne, tak samo zrobie z Php i Apache
_________________ praca praca. zakuwanie postgresql/oracle/plsql/linux/c++/qt i takie tam.
no i walka z ogre3d - tajny projekt :] |
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
| yoshi314 napisał: | | wrzuce wrzuce PyGTK i PyGame. a jakie moduly do pythona jeszcze zainstalowac? |
Super. Z innych modułów przydałby się jeszcze wxPython (właśnie niedawno ukazała się nowa wersja stabilna 2.6.0.0), bo wiele programów z niego korzysta.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
yoshi314 #Moderator

|
|
spoko, wxPython i wxGTK bedzie na bank. a co z tymi flagami do Qt? komus zalezy na jakiejs konkretnej funkcjonalnosci - frapujace sa dla mnie zwlaszcza te opcje obslugi baz danych (firebird, postgres, mysql, mysqli, sqlite) - czy ktos bedzie z tego korzystac poprzez Qt?
_________________ praca praca. zakuwanie postgresql/oracle/plsql/linux/c++/qt i takie tam.
|
| Powrót do góry |
|
|
yoshi314 #Moderator

|
|
dobra dopisze - jutro zaczynam kompilowanie [argh]
mysle ze ostatecznie zamieszcze KDE 3.4 na cd - kompiluje sie szybciej niz 3.3.2 i nie zajmuje az tak duzo miejsca w spakowanej postaci
no i fluxbox, xfce i chyba (dla ciekawskich) e17 ^_^
|
| Powrót do góry |
|
|
yoshi314 #Moderator

|
|
najwazniejsze rzeczy jakie wrzucilem
eclipse -> JAVA IDE
KDevelop -> edytor do C/C++/Pascal/PHP/SQL z podswietlaniem skladni i niezle IDE do czesci z tych jezykow
NVU -> "dreamweaver dla linuksa". takie okreslenie chyba wystarczy :]
GPHPEditor -> edytor do php, podswietlanie skladni i weryfikacja poprawnosci kodu.
serwer www apache do testowania php/javascript/html "na zywca" :] trzeba pokonfigurowac go nieco.
Quanta+ -> swietny edytor HTML z KDE (prawie cale srodowisko graficzne KDE tez jest ^_^)
Bluefish -> fajny edytor HTML, niskopoziomowy ze tak powiem :]
wrzuce Vim i emacs jak znajde miejsce, bo zawsze sie przydaja.
jezeli cos bedzie zbedne to chetnie wyrzuce.
anjuta (C++ IDE) chwilowo sie nie miesci :/ jeszcze powalcze.
|
| Powrót do góry |
|
|
moras @Administrator

|
|
ja moge ladnie fluxboxa skonfigorwac kocham ten menadzer 
_________________ λ calculus!
Student Informatyki UWr |
|
| Powrót do góry |
|
|
yoshi314 #Moderator

|
|
doinstalowalem fluxspace, fluxtera, fluxconf,. generator menu generalnie lezy na tym linuchu (na moim gentoo ladnie robi konfig) wiec napisalem recznie menu. mam jeszcze lipe z instalacja motywow do flux'a z fluxmod, ale moze jakos to rozpracuje :]
jak chcesz to podaj jakies konfigi
aktualnie jest fluxbox (najnowszy ) xfce 4.2.2 i KDE 3.4.0
|
| Powrót do góry |
|
|
yoshi314 #Moderator

|
|
na screenach w hydeparku widac mnie wiecej co jest dostepne na livecd.
do zrobienia:
- kde nie uruchamia sie z livecd z jakiegos tajemniczego powodu (na systemie odpalonym z dysku idzie)
- sterowniki sieciowe - SUPERBOLĄCZKA
jezeli komus potrzebne sa jakies specjalne sterowniki do bezprzewodowej/modemow USB to dajcie znac. internet przez LAN uruchamia sie automatycznie, ale np. posiadacze modemow USB Sagem (Neostrada) beda musieli odpalic konfigurator i podac swoje haslo i login. a uzytkownicy modemow speedtouch bede miec dopiero przejazd....(trzeba wczytac jedno z dostepnych firmware, i dopiero mozna odpalac).
dodalem sterowniki do intel ip2100 wlan, modemow na ukladzie eagle (sagem f@st 800) bedzie niedlugo speedtouch ...co jeszcze w tej kwestii?
dla modemiarzy jest program wvdial do laczenia sie z netem.
mile widziane podpowiedzi na temat odp. narzedzi do konfigurowania modemow (zwyklych jak i USB)
|
| Powrót do góry |
|
|
reborn ~user

|
|
ja jestem lamer i tak czytam i
bo ja wogole nie wiem o co chodzi...znaczy mniej wiecej domyslelem sie ze yoshi wlasne livecd robi(wiem co to )ale ogolnie.... 
|
|
| Powrót do góry |
|
|
yoshi314 #Moderator

|
|
generalnie to zrobilem je juz z 10 razy, ale zawsze cos mi nie pasilo
chodzi o livecd - linux ktory startuje z cd bez instalacji. na nim bedzie soft do programowania (kompilatory/IDE/debuggery/serwer www z php i mysql ew. inny silnik baz danych) itp. dorzuce jeszcze cos do multimediow i grafiki (ba, gimp musi byc ) zeby nie bylo nudno :]
no i zastanawiam sie co wrzucic i jak to poukladac. zeby weszlo
chwilowo probuje zmodyfikowac livecd archie oparty na arch linux - w zasadzie korzysta on z tych samych pakietow i systemu livecd ktory probowalem sam poskladac, wiec powinno byc ok. (wish me luck)
a w tym poprzednim poscie pytalem sie o dodatkowy sprzet ktory ma zewnetrzne sterowniki nie zawarte w jadrze linuksa, ktore nalezaloby doinstalowac. takie jak modemy do neostrady/net24/chello itp niektore karty wlan, byc moze touchpady.
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|