| Autor |
Wiadomość |
brylant123 ~user
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kevin ~user
Ostrzeżenia: 1 Dołączył: 27 Kwi 2008 Posty: 575
|
|
tylko ze Photoshop kosztuje a Gimp jest za darmo
|
|
| Powrót do góry |
|
|
RHo ~user

|
|
GIMP jest wolnym oprogramowaniem, bezpłatnym w przeciwieństwie do Photoshopa.
W większości firm, zajmujących się obróbką grafiki jednak natrafisz na PS.
Może nie do końca zgodne ale bardzo przybliżone do PS jest GIMPShop.
Poczytaj, zainstaluj, ale osobiście doradzam PS.
_________________ Gdyby nie wyjątki, zasady byłyby nie do zniesienia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
Jak masz kase na zbyciu na Photoshopa to czemu nie, jak nie jestes profesjonalnym grafikiem to GIMP zaspokoji calkowicie Twoje potrzeby:), jak czegos nie potrafi zawsze mozna plugina sobie zrobic:)
Dla mnie GIMP to podstawowa aplikacja do mainipulowania foktami z cyfrowki, wykozystuje znikomy procent tego co ten program potrfi wiec nie widze potrzeby posiadania badz co badz legalnego inaczej Photoshopa (jakbym byl grafikiem to koszt programu by sie amortyzowal a tak to bezsensowny wydatek), pomijam ze po wersji 5 Photoshop juz mi nie nie podoba:)
Jak myslisz powaznie o grafice na przyszlosc i tak Photoshopa bedziesz musial kiedys uzyc, jednak podstawowych technik bez problemu nauczysz sie na darmowym GIMP'ie, czemu ciagle ludzie uwazaja ze jak cos jest za darmo to jest do dupy?????
Coz GIMP to bardzo dobra i darmowa alternatywa dla Photoshopa czy Photopainta czy jak mu tam od Corela:), napewnio nie potrafi tego wszystkiego co te komercyjne programy ale napewno ma cos czego tamte nie maja:D
P.S. ucz sie technik obrobki obrazu a nie klikania w filtry w photoshopie:D, a jaki program do tego uzyjesz bez znaczenia, tak jak dobry programista napisze program w komercyjnym wypasionym IDE jak i w darmowym rownie dobrym Eclipse czy SharpDevelop:)
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Ab^ ~user
|
|
Dla mnie gimp to 8 cud świata : P
Uwielbiam go po prostu za to, że jest za darmo prawie tak dobry jak photoshop.
Trochę mniej wygodnie się pracuje i trzeba więcej rzeczy robić no... tak "na około", po prostu w PS więcej rzeczy masz zautomatyzowanych niż w gimpie i często w gimpie trzeba się trochę więcej napracować żeby dojść do takie efektu jak w ps (trzeba po prostu jak już pisałem "na około" obchodzić brak pewnych funkcji )
tu możesz zobaczyć kilka moich przykładowych prac jakie własnie w gimpie zrobiłem http://abikk.deviantart.com/ ; )
|
|
| Powrót do góry |
|
|
zz3 ~user

|
|
O tak, GIMP jest bardzo dobry. Sam korzystam z niego już trochę długo, miałem też trial Photoshopa, to szczerze mówiąc wolę GIMP'a. Po prostu polecam.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Developmax #Moderator

Dołączył: 02 Paź 2005 Posty: 3105 Skąd: biorą się dzieci? Pomógł: 70
|
|
---------- 09:35 13.02.2009 ----------
Proponuję zainteresować się:
http://www.getpaint.net
http://www.sumopaint.com/web
Sporo możliwości i za free. Druga pozycja on-line'owa warta uwagi.
Pzdr
---------- 00:35 15.02.2009 ----------
Przypomnę link do... linków (grafika rastrowa)
http://forum.p-zone.pl/re-grafika-rastrowa-vp80268.html
Pzdr
| Uwagi: |
| paint .net byl juz w linkach:), a ten sumo dodalem do likow, pozdro:) //progs |
|
| Powrót do góry |
|
|
Na'vi ~user

|
|
Nie wymyślajcie. Gimp jest dobry na początek. Chociaż sam z niego czasem korzystam. Photoshop był jest i będzie ... im szybciej go kupisz tym lepiej ...
|
|
erizo ~user

|
|
to pokaz mi goscia co zna wszystko w fotoszop i potrafi wkorzystac
90ciu %om wstarczulby duzo prostszy edytor, ale kazdy swieci, ze fotoszp fotoszp, podnieta ;/
gimp to az nadto, wcale nie ma przepasci miedzy gimpem i fotoszopem, chciaz fotoszop fakt, najbardziej rozbudowany, ale co to daje? ze trafi do kazdej grupy odbiorcow, z ktorych wszyscy mogliby znalezc program, ktory robi tylko to czego uzywaja
@Na'vi a ty co robisz w swoim fotoszopie (legalnym)?
zeby powiedziec o gimpie, jako dobrym programie na poczatek to jest skandal rekord jak dla mnie, to przeciesz rozbudowane narzedzie o duzych mozliwosciach
_________________ Całe życie na farcie i chciałbym tak do końca |
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
Jak koszt programu Ci sie zwroci bo uzywasz go jako narzedzie pracy i wiesz ze ma takie mozliwosci ktorych napewno nie ma darmowa alternatywa to jasne kup sobie.
Jednak w innym przypadku to starta kasy, to nie dotyczy sie tylko Photoshopa, jest sporo programow OpenSource ktore z powodzeniem zastepuja drogie komercyjne aplikacje, jednak w Polsce jest mala wiedza na temat otwartych zastepnikow drogich komercyjnych aplikacji i kogo stac ten kupuje choc nie jest mu to potrzebne a reszta jedzie na piratach.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|