| Autor |
Wiadomość |
WB ~user

|
|
No więc wypaliłem sobie owego linuxa, zaciekawiony tego jak wyszedł zajmując tylko 50mb. Chciałbym go zainstalować na bardzo starym laptopie (intel celeron 333Mhz 192MB RAM Hdd 4GB) no i po któryś poleceniach stanął i tyle. Postanowiłem sprawdzić czy to nie wina płyty odpaliłem go na innym kompie (intel core 2 duo 3gb ram duży hdd) i okazało się że stanął w momencie gdy miało się ładować w trybie graficznym. O co chodzi?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Bp44 ~user

|
|
50Mb? To troche malo jak na linuxa ktory ma tryb graficzny. Zapewne nie ma wbudowanych zbyt duzo sterownikow i sprzet na ktorym porobjesz go uzyc poprostu nie jest przez neigo obslugiwany. Sproboj tez sciagnac jeszcze raz i nagrac na inna plyte..Moze to blad zapisu?
Pozdr.
_________________ All those moments will be lost in time... Like tears in rain... Time to die ...
|
|
Dziobaczek ~user

|
|
Bp44 nie zgodzę się z Tobą w kwestii sterowników. Użytkowałem DSL na bardzo archaicznym komputerze (Proc 133MHz, 16 MB RAM). Wprawdzie szybkością nie powalał (przez ilość RAMu), ale cały sprzęt obsługiwał bez problemu (wprawdzie ten "sprzęt" to była w zasadzie tylko karta graficzna i dźwiękowa, oraz CD-ROM). Natomiast po uruchomieniu na rocznym w tym momencie laptopie zero problemów z wydajnością czy sprzętem. Tak więc myślę, że z obsługą sprzętu radzi sobie całkiem bardzo nieźle (albo ja miałem takie szczęście ).
WB, posłuchaj rady Bp44 odnośnie ponownego nagrania płyty (nagrywaj małą prędkością).
Pozdrawiam.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
WB ~user

|
|
No ale, odpaliło na innych komputerach i wszystko śmigało. To nie jest wystarczający test?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dziobaczek ~user

|
|
Skoro na innych działa, to warto spróbować podać opcje uruchomienia przy bootowaniu.
Na nowszym komputerze (tam, gdzie błąd przy odpalaniu środowiska graficznego) spróbuj:
lub:
lub:
(albo inna rozdzielczość).
I pochwal się jaką masz tam kartę graficzna.
Co do starszego to powiedz po jakim poleceniu się zatrzymuje. Ew. spróbuj przy uruchamianiu dać
lub
i załadować tylko najpotrzebniejsze urządzenia.
W ostateczności uruchom z parametrem
A pełną listę opcji uzyskasz pod klawiszami [F2] i [F3]
|
|
| Powrót do góry |
|
|
WB ~user

|
|
Nic nie zadziałało, to chyba wina sterowników.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|