Dopasowanie karty graficznej do sprzetu

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Software/Hardware
Autor Wiadomość
progs
#Moderator

PostWysłany: 23-11-09 17:04 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam

Zamierzam zmienic karte graficzna (gf9600gt) na cos nowszego rowniez nvdia z kilku powodow, jednak nie chce tu wywolywac dyskusji co lepsze ati czy nvidia.

Natomiast zastanawiam sie jak dobrac karte do sprzetu tak aby moc karty nie szla w gwizdek bo system nie nadarza za nia, nie jest problemem kupno najlepszej kary i wywalanie grubo ponad 1000zl.

Na pokladzie mam:
foxconn p35a-s
q6600 podkrecony na 2.9
4GB ram DDR2-OCZ
zasilacz 600 W

Wydac za duzo kasy tez nie chce, myslalem o GTS250 ale to ogrzewany kotlet jak widac wiec nastepna w kolejnosci GTX 260(core216) czy nawet wyzszy model.
Jednak GTS250 kusi cena a wydajnosc duzo lepsza niz mojej i 1GB ram co niektore gry ucieszy bo na obecnych 512 sie dusza.

Pytanie zasadniczne dla mojego kompa jaka karta ma sens ?, chodzi o wydajnosc systemu jako takiego, spodziewam sie ze 260-285 system pociagnie, gorzej z zasilaczem, ale chyba da rade, minimum dla nowszych kart jest 500 W.

Odpalilem demo operation flashpoint dragon rising i niestety gra ma czkawke ze grac nie idzie (min 8800), podobnie musialem przeprosic nizsze nastawy w COD4-6, plynnosc grafiki wazniejsza niz bajery na ekranie.

Poza karta nie mam zamiaru jeszcze przez dluszy czas modernizowac kompa, ale czasem lubie pograc w gierki a po 1,5 roku od kupna karta jaka mam okazuje sie niewystarczajaca do zabawy.

pozdro.

tobix10
~user

PostWysłany: 23-11-09 17:38 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Według mnie ciekawsze karty ma teraz ATI. W wypadku NV nie ma co polecać 260 albo 275 ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
progs
#Moderator

PostWysłany: 26-11-09 07:58 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

---------- 22:30 24.11.2009 ----------

Widze ze nikt sie nie wypowiada wiec powiem co postanowilem, a wiec do czasu potanienia ukladow nowszej generacji wrzuce na poklad GTS 250, wydaje mi sie ze dodatkowe 200zl za GTX 260 nie sa warte tej ceny poza tym troche mniej pamieci, na jakis czas karta wystarczy, obejrzalem wszystkie testy jakie znalazlem i wynika z nich ze 250 tak czy siak w wiekszosci gier daje duzo lepsze wyniki przy 1680x1050 niz 9600, dodatkowy ram i wieksza ilosc tranzystorow robi swoje:)
Co prawda dla Crysis to wciaz malo, ale dla tej gry i 260 to nic wielkiego, 285 w sumie nawet daje sobie rade jako tako z ta wymagajaca gra.

Do gier w jakie lubie grac karta powinna wg testow zapewnic optymalna wydajnosc dla 1680x1050 czy nizszej 1440x900, moja obecna niestety w niewielu grach daje rade pociagnac 60FPS, chyba ze ustawie 1024x768 to wtedy wiekszosc daje rade na wyskokich nastawach.
Przy 1680x1050 wiekszosc gier dosteje czkawki i sa duze skoki FPS przez co granie nie mozna nazwac plynnym.

Za pare miesiecy wymienie na cos znacznie mocniejszego za rozsadna cene, np. jak 285/295 spadnie ponizej 600zl, ale to sie raczej tak szybko nie stanie:)

W sumie cale to zamieszanie by nie bylo by potrzebne gdbym przy kupnie kompa nie oszczedzal na grafice, coz wtedy 9800gtx bylo znacznie drosze niz dzis 250 (kosztowalo chyba podobnie jak teraz 260), za obecna cene 250 w tamtym czasie dostalem 9600.

Wybieram karte nvidia mimo ze za podobna cene mozna dostac realatywnie lepsze ati gdyz mam gry z PhysX i mam zamiar wkoncu pobawic sie cuda'mi, mam SDK ale jakos czasu brak na zaglebienie sie w temacie.

pozdro.

---------- 06:58 26.11.2009 ----------

Kupno karty odlozone na jakis czas, brak kart w sklepie a czekac na zamownie mi sie nie chce, czekam i zbieram kase na cos lepszego:)

Jednak ponawiam pytanie: jak dpbrac karte do procesora aby procresor nie ograniczal mozliwosci karty czyli jak wybrac jak namocniejsza karte ktora jeszcze ma sens z moim procem, nie widze sensu wydawac sporo kasy na karte ktora nie bedzie w stanie na mojej konfiguracji rozwinac skrzydel.

pozdro.

erizo
~user

PostWysłany: 26-11-09 12:36 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Najlepsze byly by testy...

Wogole nie wydaje mi sie, zeby procesor mogl ograniczac karte przy grach. (Na dzisiejszym sprzecie, nie zeby procesor byl z przed epoki) W koncu najwiecej obliczen zwiazanych z grafika 3d wykonuje karta, nie wydaje mi sie, zeby pozostale zadania dla procesora zwiazane z gra moglby byc tak wysokie, zeby mu zabraklo mocy obliczeniowej. Szybka pamiec jest najwazniejsza.

Gdzies przeczytalem, ze jeszcze przed rokiem nie bylo karty, ktora nie mogla by sie w pelni wykazac przy tym procku, ale tez nie bylo to powierdzone zadnymi testami.

tobix10
~user

PostWysłany: 26-11-09 15:07 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jaką rolę obecnie spełnia CPU w tworzeniu sceny 3D, ale na pewno może spowolnić kartę. Smile Gdyby tak nie było to każdy procesor powinien dać tyle samo FPS, a tak nie jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
erizo
~user

PostWysłany: 26-11-09 15:30 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie jestem w temacie, ale wydaje mi sie, ze karta renderuje calosc sceny 3d, natomiast pozostale obliczenia spadaja na procesor, np symulacja fizyki, logika gry..., wiec oczywiscie slaby procesor, moze opoznic te obliczenia. Jednak najbardziej wymagajace w stosunku do mozliwosci sprzetowych sa operacje zwiazane z renderingiem trzech wymiarow, wiec w wiekszosci przypadkow nie wykorzystujesz procesora bo karta nie daje rady (z tym, ze wtedy te obliczenia spadaja na procesor i on moze nadrobic, natomiast odwrotnie nie da rady, czyli lepiej miec lepszy proc, slabsza karte).

progs
#Moderator

PostWysłany: 10-12-09 11:18 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

---------- 23:48 28.11.2009 ----------

Wracajac do tematu, zastanawiam sie jaka jest najlepszy producent kart na bazie nvidia, przestudiowalem jeszcze raz moje obecne wymagania co do gier i wychodzi tak czy siak ze na chwile obecna wystarczy mi GTS250, patrzac jak niewiele wnosci GTX260 w najbardziej wymagajacych grach (np. Crysis (jeden z testow: pierwsza 15 FPS a druga 20 a wiec ani jedna ani druga grywalna na max detalach), GTAIV) wychodzi ze nie warto kupowac slabej jakosci GTX260, w mniej wymagajacych grach obie i tak osiagaja conajmniej 60 FPS na max detalach w natywnej rodzielczosci mojego monitora (przykladowo FEAR2 odpowiednio 100FPS i 105FPS a wiec znowu roznica niewielka), sa oczywiscie gry w ktorych roznica wynosi nawet 20FPS, ale gdy obie osiagaja ponad 60FPS mam w nosie ze GTX260 ma przecietnie ok 10FPS wiecej.

Za nieco mniejsza cene chce nabyc wysokiej klasy GTS250, podoba mi sie karta:
MSI GeForce GTS 250 1GB DDR3/256b PCI-E Cuda BOX, N250GTS-2D1G
konkurecja tansza znacznie:
Asus GeForce GTS 250 1024MB DDR3/256b D/H PCI-E, ENGTS250/DI/1GD3/A

Wybierajac karte jestem w stanie doplacic aby dostac dobrej jakosci karte, z efektywnym i w miare cichym chlodzeniem na dobrej klasy kondensatorach i reszcie komponentow.

Karta Asusa jest na fabrycznym OC co daje jej jakas tam przewage, ale patrzac na specyfikacje karty MSI i tego co sprzetowo obsluguje te pare MHz nic nie znaczy.
Karta MSI jest w cienie niewiele mniejszej niz najtansze GTX260 ale nie zamierzam kupowac shitu tylko dlatego ze ma nowsze GPU a podzespoly to tandeta.
Nie ma kart EVGA a podobno tez sa dobre.

Teraz pytanie jaki producent poza wymienionymi moze sie poszczycic kartami dobrej jakosci na dobrych komponentach?, dodam tylko ze karta ma sluzyc nie wiecej niz rok o ile granie mi sie wczesniej nie znudzi, uwazam ze slabsza karta dobrej jakosci bedzie lepsza niz mocniejsza o ubogich mozliwosciach i slabych komponentach.
GTX260 wymaga dwukrotnie wiecej energii do pracy, parzac na prawie podwojna ilosc tranzystorow,prawie dwukrotnie wieksza przepustowsc pamieci wzgledem GTS250 wzrost wydajnosci jest smieszny, oczekiwalbym wzrostu w granicach 30-50%, a tu 30% jest sporadycznie w kilku grach a wielu jest w zasadzie pomijalny lub bez znaczenia dla mnie.
Oczekiwany wzrost wydajnosci pokazuje 3dmark ale gry tego za bardzo nie potwierdzaja, sprawdzalem wiele testow i faktycznie sa przypadki gdy gry wykazuja ta 30-50% wieksza wydajnosc ale raczej to wyjatki niz regula.

---------- 13:24 29.11.2009 ----------

Doszukalem sie w sieci opisu kart z ktorych wynika ze optymalnym taktowaniem proca dla GTS250 to 3.0GHz a dla GTX260 to 3.5 GHz, nowsze modele tak jak porownywalne karty ati wg tego opisu wymagaja do optymalnej pracy taktowania powyzej 3.5 GHz, dla GTX285 jest to ok. 3.8GHz

Jezeli opis ten nie mija sie z prawda znowu wychodzi ze GTS250 to dobry wybor.

---------- 10:18 10.12.2009 ----------

Zakup dokonany:
http://www.msi-polska.pl/index.php?func=proddesc&maincat_no=130&cat2_no=136&prod_no=1868

Karta moze nie jest demonem ale sprawdza sie znakomicie w wiekoszosci gierek, tam gdzie na 9600gt musialem isc na ustespstwa rodzielczosci i ustawien gierki smigaja ladnie.
Nie byla najtansza ale ma regulacje wiatakow i w trybie 2D wiatraczki kreca sie leniwie, taktowanie proca i pamieci spada do minimum.
W koncu na graniu swiat sie nie konczy wiec karta musi sie dobrze zachowywac przy normalnej pracy.
Karta jest na fabrycznym OC ale jest oczywiscie aplikacja msi afterburner do dalszej zabawy z podkrecaniem.
Karte testowalem na najnowszych sterach ale dzis prawdze nieco starsze dedykowane stery MSI.

Oczywiscie takie gnioty optymalizacji jak Crysis musza dzialac na "high" bo na max moge pograc na jakis 20FPS a to zbyt malo, na 1440 i "high" FPS nie spada ponizej 30FPS a naczesciej jest 40 i ponad.
Dodam ze gralem tylko w demo.

Dobrym przykladem jak karta sobie radzi jest tech demo cryostasis gdzie minimalny FPS z 11 skoczyl do ponad 20 na max w natywnej rozdzialce, sredniego i maksymalnego nie pamietam ale sredni byl ponad 40.
Podobnie OFP DR na nowej karcie ladnie dziala (tez demo), na starej aby bylo plynnie ustawainia prawie na min i mala podzialka.

Gierki w stylu COD4/5, FEAR2, GRAW2,R6V2, FarCry2 dzialaj bardzo ladnie (45-60+), problemy ciagle sprawia R6V ale ona chyba jest skopana, na starej karcie tez przycinalo w tych samych miejscach mimo tweakow w plikach.

Sprawdzilem tez karte w OpenGL pod JVM i JOGL na SWT, prosta animacja na zmaksymalizowanym oknie wyciaga ponad 1800FPS, na starej karcie bylo ponad 1400FPS, jak na JVM to i tak calkiem ladnie, w grach na menu bez synchronizacji widzialem ponad 2500FPS.
Podobna w zlozonosci animacja w AWT poradzila sobie z niecalymi 200FPS, oczywiscie kod inaczej skonstrulowany, musialbym zrobic dokladnie analogiczny kod, tylko po co skoro wiadamo ze AWT/Swing do szybkich nie naleza:)

Karta moze nie na "lata" ale jak dla mnie wystarczajaca na jakis czas, patrzac na to ze nowe gierki to czesto konsolowe gnioty lub "dema silnikow graficznych" chce sie wracac do klasykow, sam obecnie gram w COD1 i jest miodzio, chrzanic bajery graficzne i to ze nie ma grafiki jak Crysis ale za to gra sie duzo przyjemniej i o to chodzi.
Chcialem pograc tez w R6V3 ale gierka mnie denerwuje bardziej niz SWAT4 (kompani sa jeszcze mniej rozgarnieci), mam jakas wersje "zlota" kupiona na wyprzedazy za "grosze" ale lokalizacja mnie wkurza, dobrze ze w nowych grach coraz czesciej jest kinowa.

pozdro.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Software/Hardware Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: