| Autor |
Wiadomość |
Hektor ~user
|
|
Wikipedia podaje takie akademickie języki programowania:
Comal • Eiffel • Haskell • Logo • MCPL • ML • Nemerle • Prolog • Scheme
Zupełnie nie rozumiem dlaczego Fortran, Lisp i Ada to języki akademickie?.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
A ja nie rozumiem calkowicie istenienia tam jezyka Eiffel ???, przeciez to nastepca starego Clippera - nakladka na jezyk C dostosowana do latwego pisania aplikacji bazoodanowych na bazach DBase jezyka w ktorym pisano w swoim czasie mnustwo aplikacji bazodanowych dla DOS, ksiegowe, finansowe, kadrowe itd.
Ada, Lisp i Fortran to typowe jezyki akademickie, praktycznie nie uzywane poza kregiem naukowym i studenckim.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hektor ~user
|
|
Lisp został zaimplementowany w takim akademickim programie jak AutoCad.
Fortranu używają najpoważniejsze firmy produkujące systemy obliczeń wytrzymałościowych (MES) i symulacyjnych.
Ada znalazła zastosowanie w promach kosmicznych.
Ponadto Lisp i Fortran to jedne z najstarszych języków programowania.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
masterix @Administrator

|
|
| Hektor napisał: | | Ponadto Lisp i Fortran to jedne z najstarszych języków programowania. |
Von Neumann powiedział, że Lisp jeszcze wyprze wszystkie inne języki programowania
| Hektor napisał: | Wikipedia podaje takie akademickie języki programowania:
Comal • Eiffel • Haskell • Logo • MCPL • ML • Nemerle • Prolog • Scheme
Zupełnie nie rozumiem dlaczego Fortran, Lisp i Ada to języki akademickie?. | To pojęcie względne. Ogólnie kierowaliśmy się pojęciem "akademickie" w sensie tego, co jest wymagane/wykładane na uczelniach na kierunkach informatycznych.
Kazdy wybor jest na swój sposób subiektywny.
pzdr.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
moras @Administrator

|
|
Przepraszam za odświeżanie starego tematu
| masterix napisał: | | Von Neumann powiedział, że Lisp jeszcze wyprze wszystkie inne języki programowania |
chciałbym zwrócić uwagę, że np. C# wprowadza elementy takie jak funkcje anonimowe czy ewaluacje rachunku lambda (nie jestem C#-powcem wiec moge cos pokłamać bo nie wiem co i jak dokładnie). Wiele innych nowoczesnych języków czerpie z programowania funkcyjnego np. Ruby.
Wracając do tematu: wydaje mi się ze raczej chodzi o 'miejsce' rozwijania języków. Mogę tutaj przytoczyć przykład Haskella, ktory jest rozwijany przede wszystkim przez naukowców ze środowisk akademickich. Jest natomiast wykorzystywany w całkiem sporej liczbie projektów komercyjnych/firm (w tym jest pare na polsce).
Jeszcze pozwole sobie:
| Hektor napisał: | | Lisp został zaimplementowany w takim akademickim programie jak AutoCad. | Przecież AutoCad jest pręznie wykorzystywany w wielu firmach a na studiach inżynierskich jest nauczany ze względu na późniejsza przydatność w pracy.
_________________ λ calculus!
Student Informatyki UWr |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|