GUI w prologu

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Języki akademickie: LISP, Prolog, Fortran, Ada
Autor Wiadomość
kaef
~user

PostWysłany: 02-09-08 17:39 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, w jaki sposób napisać GUI w prologu. Czy są jakieś kreatory czy trzeba korzystać z np C++, itd.?

Pozdrawiam

TPJ
#Moderator

PostWysłany: 11-09-08 10:41 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kaef, zacznę od pytania, którego osobiście nie znoszę: a czy musisz pisać to GUI w Prologu?

Bo Prolog, generalnie, nie do pisania GUI jest przeznaczony i nawet tezę, że średnio się do tego celu nadaje uznałbym za mocno przesadzoną. Gdybym miał napisać aplikację z GUI, która rozwiązywałaby jakiś problem za pomocą Prologa, to bym po prostu napisał to GUI w jakimś innym języku (cokolwiek - Java, Python, C++, czy co tam jeszcze ma sens), a sam program w Prologu byłby wywoływany przez to GUI wyłącznie w celu przetworzenia danych.

Pytasz o "kreatory" - a z czego Ty korzystasz? Bo ja np. z SWI-Prologa (znaczy: korzystałem, obecnie szukam czegoś innego), w którym nie tylko żadnych "kreatorów" nie ma, ale nie ma również IDE. Jeśli więc zadajesz pytanie o Prologa, to sprecyzuj, o jakiego Prologa Ci chodzi.

Tak na 100% tego nie jestem pewien, ale już na 99% zaryzykowałbym tezę, że znajdzie się jakiś komercyjny Prolog, w którym tworzenie aplikacji z GUI jest ułatwione.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
progs
#Moderator

PostWysłany: 11-09-08 10:57 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moze to sie nada:
http://www.visual-prolog.com/vip/tutorial/tut10/default.htm

Wersja Personal jest bez limitu z tego co pisza na stronce, ale nie do uzytku komercyjnego.

pozdro.

kaef
~user

PostWysłany: 11-09-08 22:30 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie korzystam ze SWI-prolog i dowiedziadziełem się już również że najłatwiej jest pisać właśnie GUI w jakimś "normalnym" języku programowania. Acha i nie muszę pisać GUI w prologu i propozycja #progsa jest według mnie bardzo dobra o coś takiego mi chodziło.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Języki akademickie: LISP, Prolog, Fortran, Ada Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: