| Autor |
Wiadomość |
kaef ~user

|
|
Witam, w jaki sposób napisać GUI w prologu. Czy są jakieś kreatory czy trzeba korzystać z np C++, itd.?
Pozdrawiam
_________________ ...potrafię dużo gadać  |
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
kaef, zacznę od pytania, którego osobiście nie znoszę: a czy musisz pisać to GUI w Prologu?
Bo Prolog, generalnie, nie do pisania GUI jest przeznaczony i nawet tezę, że średnio się do tego celu nadaje uznałbym za mocno przesadzoną. Gdybym miał napisać aplikację z GUI, która rozwiązywałaby jakiś problem za pomocą Prologa, to bym po prostu napisał to GUI w jakimś innym języku (cokolwiek - Java, Python, C++, czy co tam jeszcze ma sens), a sam program w Prologu byłby wywoływany przez to GUI wyłącznie w celu przetworzenia danych.
Pytasz o "kreatory" - a z czego Ty korzystasz? Bo ja np. z SWI-Prologa (znaczy: korzystałem, obecnie szukam czegoś innego), w którym nie tylko żadnych "kreatorów" nie ma, ale nie ma również IDE. Jeśli więc zadajesz pytanie o Prologa, to sprecyzuj, o jakiego Prologa Ci chodzi.
Tak na 100% tego nie jestem pewien, ale już na 99% zaryzykowałbym tezę, że znajdzie się jakiś komercyjny Prolog, w którym tworzenie aplikacji z GUI jest ułatwione.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
moze to sie nada:
http://www.visual-prolog.com/vip/tutorial/tut10/default.htm
Wersja Personal jest bez limitu z tego co pisza na stronce, ale nie do uzytku komercyjnego.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
kaef ~user

|
|
Właśnie korzystam ze SWI-prolog i dowiedziadziełem się już również że najłatwiej jest pisać właśnie GUI w jakimś "normalnym" języku programowania. Acha i nie muszę pisać GUI w prologu i propozycja #progsa jest według mnie bardzo dobra o coś takiego mi chodziło.
_________________ ...potrafię dużo gadać  |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|