Literatura
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> C/C++
Autor Wiadomość
kaef
~user

PostWysłany: 21-08-08 12:32 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli już umiesz podstawy to proponuję najpierw wziąść porobić jakieś zadania odnośnie klas gdyż bez tej gruntownej wiedzy nie wiele zdziałasz. A co do WinAPI niestety nie podam Ci publikacji ponieważ programuję w wxWidgets.(i jeśli o te bilblioteki chodziloby to na sam początek polecam książkę "C++ wykorszystaj potęgę aplikacji graficznych" helionu dobrze opisane itd.)

Azras
~user

PostWysłany: 21-08-08 13:27 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kaef napisał:
Jeśli już umiesz podstawy to proponuję najpierw wziąść porobić jakieś zadania odnośnie klas gdyż bez tej gruntownej wiedzy nie wiele zdziałasz.

W książce którą przeczytałem klasy były dokładnie opisane.
A czym się różni wxWidgets od Windows API ? Które z nich oferuje większe możliwości i które jest szerzej stosowane? Wybaczcie takie głupie pytania ale jak już napisałem jestem początkujący Wink .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaef
~user

PostWysłany: 21-08-08 13:46 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wxWidgets jest wieloplatformowe czyli kod będzie się kompilować pod windowsem linuksem i na mac'u nic nie będziesz musiał zmieniać. Kod WinAPI będzie kompilować się tylko pod windowsem.

Proponuję przeczytać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/WxWidgets
http://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_API

Makaveli
~user

PostWysłany: 06-12-08 13:39 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej!
Programuję w C++ dla przyjemności i satysfakcji. Przeczytałem biblioteczkę Komputer Świata o C++ i Ćwiczenia Praktyczne. C++ od Heliona.
Teraz zastanawiam się nad jakąś "większą książka" Wink
Chciałbym się nauczyć np. operacji na plikach - jak otworzyć plik z dysku, jak utworzyć plik i go zapisać itp. Zmienne, pętle i te totalne podstawy to mam już opanowane. Napisałem sam programy: obliczanie BMI, zamiana stopni Celsjusza na Farenheita, prostą bazę danych, różnego rodzaju kalkulatory, programy liczące pola figur, Quizy itp. Chciałbym teraz kupić jakąś bardziej wartościową książkę, która pozwoliłaby mi się bardziej rozwinąć. Dobrze by było, gdyby korzystała z Dev C++ i nie było przykładów programów opartych na jakiejś "wyższej matematyce" - mam tylko 14 lat no i żeby była w dość zrozumiały sposób napisana.
Liczę na propozycję.
Pozdrawiam
Darek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ClearSoft
~user

PostWysłany: 12-05-09 01:14 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ACCU - organizacja zrzeszająca programistów.
Na ich stronie (www.accu.org) można znaleźć dość rzetelne opis książek informatycznych - gorąco polecam!

A do tematu:
Polecam serię "Wyjątkowy C++", Herb Sutter doskonale się czyta i do tego jest znakomitym fachowcem.
Ponadto polecam "Modern C++ Design" Andrei Alexandrescu (po polsku do chyba "Współczesny język C++" ale nie jestem pewien.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> C/C++ Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

Skocz do: