| Autor |
Wiadomość |
gunia ~user
|
|
Hej,
Próbuję stworzyć dodawanie, mnożenie i upraszczanie wielomianów w postaci
2+3x+7xy+xy^2
W internecie znalazłam algorytm http://norvig.com/paip/cmacsyma.lisp, przyznam że nie wiem jak go ugryźć. Proszę o poradę jak podejść do tego zagadnienia, od czego zacząć. Byłabym wdzięczna za każdą poradę i wskazówkę.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
Po pierwsze: link nie działa.
Po drugie: Lisp to nazwa całej rodziny języków programowania. Czy chodzi o program w którymkolwiek dialekcie (np. w Common Lispie, czy w Scheme), czy w konkretnym?
A po trzecie, to czy mogłabyś wyjaśnić bliżej, na czym polega problem? Tak dla tych, którzy algebrę już dawno za sobą mają. (Przykłady, przykłady...)
_________________ Masz dość WP, Interii, Onetów? Zajrzyj na netbird.pl. |
|
| Powrót do góry |
|
|
gunia ~user
|
|
Chodzi o konkretnie o COMMON LISP
mamy 2 wielomiany dwóch zmiennych, które chcemy dodać
2xy + y^2 i 2xy+x^2+y^2
Co zapisujemy za pomocą listy odpowiednio
((2 1 1)(1 0 2)) i ((2 1 1)(1 2 0)(1 0 2))
czyli
(2 to współczynnik, a 1-ynki to kolejno stopnie x i y)
wynikiem dodawania jest 4xy+x^2+2y^2 co zapisujemy ((4 1 1)(1 2 0)(2 0 2)),
analogicznie dla mnożenia
Natomiast o upraszczanie to chodzi o to, że jak wprowadzę przykładowo wielomian
x^2-2x+x ((1 2)(-2 1)(1 1)) to otrzymam wynik x^2-x czyli ((1 2)(-1 1)).
Chciałabym móc wprowadzać dowolne wielomiany dwóch zmiennych, aby wykonywało się dodawanie, mnożenie i upraszaczanie
|
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
CLa nie znam (jak zaczynałem się interesować Lispem, to dostępne implementacje CLa odrzuciły mnie na sporą odległość; później całkiem przyjemnie mi się pracowało w Scheme), ale za to znam trochę Scheme.
Tak na szybko (ok. godziny myślenia po obiedzie, jako odskocznia od pracy naukowej w ECLiPSe oraz portowania gier w Javie) wymyśliłem pewne rozwiązanie w Scheme.
Po pierwsze, o danym składniku wielomiany świadczą wszystkie elementy listy, która go opisuje, z wyjątkiem pierwszego. Bo np. (a 1 1) oraz (b 1 1) (gdzie a i b to jakieś liczby) to po prostu axy oraz bxy, które można bardzo łatwo do siebie dodawać i odejmować, wykonując odpowiednie operacje na współczynnikach. Stosunkowo łatwo więc będzie znaleźć te człony wielomianu, które można do siebie dodać. W Scheme służy do tego procedura "equal?".
Zacznijmy może od napisania dwóch procedur. Pierwsza z nich zwróci wszystkie te człony podanego (w formie listy) wielomianu, które są podobne do danego (również w formie listy) elementu. Np. dla wielomianu 3x^2 + 3xy - 2x oraz elementu 5x powinno zostać zwrócone -2x. Oto nasza procedura:
| Kod: |
(define (get-similar elm polynomial)
(filter (lambda (x) (equal? (cdr x) (cdr elm))) polynomial))
|
Podobne do elementu są wszystkie te listy, które mają taki sam "ogon" (elementy listy z wyjątkiem pierwszego). Proste. Analogicznie rozwiązujemy ten problem dla procedury, która zwraca wszystkie te elementy, które są różne od podanego:
(define (get-different elm polynomial)
(remove* (list elm) polynomial (lambda (x y) (equal? (cdr x) (cdr y)))))
|
Użyłem tutaj procedury z PLT Scheme "remove*", która zwraca tylko te elementy drugiej listy, dla których funkcja (podana jako trzeci parametr) nie jest spełniona dla żadnego z elementów z pierwszej listy. Innymi słowy: zwróć nam tylko te elementy wielomianu, które różnią się od podanego elementu.
W oparciu o te dwie procedury można napisać to skracanie wielomianu. Algorytm jest prosty: bierzemy pierwszy element wielomianu, a następnie wyszukujemy wszystkie podobne elementy w wielomianie, sumujemy ich współczynniki (tutaj przydają się procedury map, car oraz apply), a wynik zapamiętujemy. Potem całość powtarzamy dla wielomianu zmodyfikowanego, składającego się z tych elementów, które nie są podobne do pierwszego.
Dodawanie/odejmowanie to uproszczenie wielomianu składającego się z wszystkich elementów poszczególnych wielomianów.
Najlepsze w tym jest to, że zadziała to dla wielomianów dowolnej liczby zmiennych - zapis w postaci list jest uniwersalny.
|
| Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post. |
|
| Powrót do góry |
|
|
gunia ~user
|
|
Hej,
Z pomnożeniem już sobie poradziłam. Mam pytanko do dodawania,
Mamy dwa wielomiany w1 (1 1 0)(2 1 1) i w2 (2 1 0) (1 0 0).
Chce je do siebie dodać, mój algorytm wygląda tak:
1) Porównuje ogon pierwszej podlisty pierwszego wielomianu z ogonem pierwszej podlisty drugiego wielomianu itd z każdy z każdym
2) jeśli taki sam ogon to dodać pierwszy element podlisty z pierwszym elementem drugiej podlisty i połączyć to w jedną podlistę
3) jeśli nie skopiować cala podlistę
4)na koniec połączyć 2 i 3 w jedna listę
No i tak, najchętniej przepuściłabym to przez jakąś pętlę – tylko jaką w lispie?
Z połączeniem wyniku punktu drugiego w podlistę mam problem
Do punktu 3 może znajdę gdzieś jakąś funkcję
I w punkcie czwartym znów problem z łączeniem podlist, w listę z podlistami
Proszę o podpowiedź odnośnie funkcji oraz o opinię dotyczącą algorytmu.
Aga
|
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
Algorytm wydaje mi się być niepotrzebnie skomplikowany - za dużo tam tego porównywania i kopiowania podlist. Bardziej podoba mi się to, co zaproponowałem Ci w mojej poprzedniej odpowiedzi.
Zauważ, że problem dodawania dwóch wielomianów w1(x,y) = x + 2xy oraz w2(x,y) = 2x + 1 można przedstawić w postaci uproszczenia wielomianu w(x,y) = w1(x,y) + w2(x,y) = x + 2xy + 2x + 1. A więc zamiast dwóch (czy iluś tam) list przedstawiających wielomiany (i konsekwentnie: zamiast porównywania parami poszczególnych ich elementów) mamy problem wynajdywania "podobnych" elementów w tej samej liście, przy czym "podobne" to takie, które mają taki sam ogon.
Przyda się tutaj procedura "filter" - obecna w Scheme, w Clojure, to pewnie i w CLu podobna się znajdzie. Procedura ta zwraca te elementy danej listy, dla których spełniony jest podany predykat. Predykat to funkcja, która dla argumentu (będącego dowolnym elementem listy) zwraca wartość "prawdziwy" bądź "fałszywy".
Jeśli więc chcemy uzyskać listę wszystkich elementów wielomianu "podobnych" do danego, to potrzebujemy:
| Kod: | | (filter nasz-predykat nasz-wielomian) |
przy czym "nasz-predykat" to po prostu:
| Kod: | | (lambda (szukany-el testowany-el) (equal? (cdr szukany-el) (cdr testowany-el))) |
Dla uzyskania wszystkich tych elementów wielomianu, które nie są "podobne" do danego elementu, potrzebujemy:
| Kod: | | (filter nasz-zanegowany-predykat nasz-wielomian) |
Myślę, że z zapisaniem procedury nasz-zanegowany-predykat nie będziesz miała większego problemu.
A skoro potrafimy odszukać wszystkie podobne (oraz różniące) się elementy w wielomianie, to:
1) Dodajemy współczynniki (czyli głowy) wszystkich podobnych elementów, aby umieścić odpowiedni element w wielomianie wynikowym.
2) Całość powtarzamy dla wielomianu złożonego z tych elementów, które nie były podobne do badanego.
W ten sposób, dla wielomianu w(x,y) = w1(x,y) + w2(x,y) = x + 2xy + 2x + 1, w kolejnych iteracjach otrzymamy:
1) Wielomian upraszczany: x + 2xy + 2x + 1
Badany element: x + 2xy + 2x + 1
Elementy podobne: x, 2x
Elementy pozostałe: 2xy, 1
Wielomian wynikowy: 3x
2) Wielomian upraszczany: 2xy + 1
Badany element: 2xy
Elementy podobne: 2xy
Elementy pozostałe: 1
Wielomian wynikowy: 3x + 2xy
3) Wielomian upraszczany: 1
Badany element: 1
Elementy podobne: 1
Elementy pozostałe: (brak)
Wielomian wynikowy: 3x + 2xy + 1
| gunia napisał: | | No i tak, najchętniej przepuściłabym to przez jakąś pętlę – tylko jaką w lispie? |
Każdy dialekt Lispa ma swoje własne pętle. Nie znam pętli CLa, ale pamiętaj, że każdą pętlę można zapisać w formie rekurencyjnego wywołania funkcji/procedury.
| gunia napisał: | | Z połączeniem wyniku punktu drugiego w podlistę mam problem |
Mamy dwie listy: a oraz b. Chcemy je połączyć tak, aby w liście wynikowej głowa była równa sumie głów list a i b, a ogon był dokładnie taki sam. Jest to dokładny opis tego, co powinniśmy zrobić (programowanie funkcyjne!):
| Kod: | (define (suma-list a b)
(cons (+ (car a) (car b)) (cdr a))) |
Niestety, w przypadku punktów trzeciego oraz czwartego nie pomogę, gdyż nie rozumiem, co chcesz zrobić. Do łączenia list zazwyczaj służy funkcja "append" (albo wspomniany "cons" - ale to raczej do łączenia elementu oraz listy w jedną listę). (Choć, ciekawostka, w Clojure ta funkcja nazywa się "conj".)
|
| Powrót do góry |
|
|
frankie855 ~user
|
|
Witam, nie ukrywam, iż jestem początkującym programistą w common lispie;) Zwracam się z pytaniem jak przerobić
(setq lista1 '((1 0 0) (1 1 1) (1 2 2)))
(setq lista2 '((1 0 0) (1 1 1) (1 2 2)))
(setq wynik (concatenate 'list lista1 lista2))
czyli scalanie dwóch wielomianów w jeden na funkcje, która będzie robiła to samo i pobierala 2 listy jako argumenty. Pozdrawiam wszystkich!!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
frankie855, nie jestem ekspertem od CLa, ale poszperałem w Google (przez 5 minut) i... Przecież funkcja "concatenate" robi dokładnie to, czego potrzebujesz!
(defun (scal-listy lista1 lista2)
(concatenate 'list lista1 lista2))
|
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|