system ekspertowy - w jakim języku najlepiej?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Języki akademickie: LISP, Prolog, Fortran, Ada
Autor Wiadomość
selentia
~user

PostWysłany: 14-09-09 13:49 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, chciałabym napisać system ekspertowy jednak niebardzo się w tej tematyce orientuję. Chodzi mi głównie o wybór odpowiedniego języka w jakim miałby on powstać.
Czytałam, że jednym z języków jest prolog. Zastanawia mnie kwestia tego czy jest on językiem samodzielnym czy jedynie "dodatkiem"?
Byłabym ogromnie wdzięczna gdyby ktoś mógł mi to wyjaśnić. Z góry dziękuję za odpowiedzi Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
masterix
@Administrator

PostWysłany: 14-09-09 20:34 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Koledzy z wydziału informatyki pisali takie systemy właśnie w prologu. Jest to chyba osobny twór.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prolog_(j%C4%99zyk_programowania)

pzdr.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
selentia
~user

PostWysłany: 14-09-09 23:04 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzięki Wink ale tyle też wiem Razz Jestem na etapie przemyśleń jak ten mój system miałby wyglądać.
Chodzi mi o to czy prolog wykorzystuje jakieś szkielety architektury systemów ekspertowych czy samemu trzeba je stworzyć. Zastanawia mnie też kwestia czy reguły i ich interpretacje zapisane w prologu można by było doczepić do systemu napisanego w PHP bądź C#.

Będę wdzięczna z odpowiedzi Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
TPJ
#Moderator

PostWysłany: 15-09-09 08:07 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

selentia napisał:
Chodzi mi głównie o wybór odpowiedniego języka w jakim miałby on powstać.

Jak zawsze w takich przypadkach, wszystko zależy od tzw. okoliczności. Jak to program na zaliczenie, to najlepiej wybrać to, co lubi wykładowca. Jak program komercyjny (względnie: praca dyplomowa), to można pomyśleć o połączeniu wielu różnych narzędzi.

selentia napisał:
Czytałam, że jednym z języków jest prolog. Zastanawia mnie kwestia tego czy jest on językiem samodzielnym czy jedynie "dodatkiem"?

Masz ci los... A co to znaczy "język samodzielny", czy też "dodatek"? Czym różni się "język samodzielny" od "dodatku"? Czy taki np. Python jest "językiem samodzielnym", czy też "dodatkiem"?

Prologa (konkretniej: ECLiPSe) stosuję ostatnio na co dzień, więc zapewne mógłbym Ci parę rzeczy wyjaśnić. Co prawda nie stosuję go do pisania systemów ekspertowych (która to klasa aplikacji nigdy mnie nie interesowała), ale coraz lepiej sobie z nim daję radę. (BTW: w razie problemów polecam dokumentację do ECLiPSe, można się z niej wiele nauczyć.)

selentia napisał:
czy prolog wykorzystuje jakieś szkielety architektury systemów ekspertowych czy samemu trzeba je stworzyć

To musisz zrobić sama. Prolog "sam z siebie" nie oferuje Ci niczego ponad wbudowany backtracking (w niektórych implementacjach może być również forward checking czy looking ahead), który można wykorzystać przy programowaniu systemu wnioskowania (w innych językach trzeba by to było robić "ręcznie").

No - chyba że za "szkielet systemu ekspertowego" uznamy właśnie gotową implementację systemu wnioskowania (backtracking, forward checking, looking ahead...).

Powiem tak: swego czasu miałem okazję pracy z oprogramowaniem komercyjnym do tworzenia systemów ekspertowych. Muszę powiedzieć, że był to taki "okrojony" Prolog (jeśli chodzi o system wnioskowania), z dość rozbudowaną częścią do tworzenia frontendów.

Tak więc zależnie od tego, co rozumiesz przez "szkielet architektury SE", odpowiedź może być różna.

selentia napisał:
Zastanawia mnie też kwestia czy reguły i ich interpretacje zapisane w prologu można by było doczepić do systemu napisanego w PHP bądź C#.

Dobrze kombinujesz - Prolog nie nadaje się do tworzenia frontendów, może być za to świetny w backendzie (np. systemu ekspertowego). Co do samego "doczepiania", to chyba jedyną możliwością byłoby wywołania z poziomu PHP czy C# zewnętrznego programu napisanego w Prologu. Możesz też wykorzystać ECLiPSe, który oferuje prostą integrację z Javą.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Języki akademickie: LISP, Prolog, Fortran, Ada Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: