| Autor |
Wiadomość |
mi14chal ~user
|
|
No właśnie warto się uczyć Python? W miarę znam C++ i Javę. Do czego jeśli już chciałbym używać Python to aplikacje typowo użytkowe aplikacje na komputer jak i na telefon komórkowy. Czy lepiej zostać przy Javie czy C++?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
TPJ #Moderator

|
|
Na takie pytania z reguły odpowiadam "to zależy".
Tym razem jednak postanowiłem odpowiedzieć inaczej. Osobiście za Pythonem (już) nie przepadam, ale dostrzegam wyraźny trend w tworzeniu aplikacji desktopowych właśnie w Pythonie. W ciągu ostatniego roku natknąłem się na wiele takich aplikacji pod Linuksem (Windowsa praktycznie nie używam). Nie dziwi mnie, że ludzie wolą Pythona od C++, czy od Javy, zwłaszcza w przypadku mniejszych projektów (np. takie użytkowe aplikacje desktopowe). Moim zdaniem jest to naturalny trend: kiedyś C zastąpiło assembler, C++ zastąpiło C (w pisaniu aplikacji desktopowych), potem Java/C# (głównie C#, ale to ze względu na marketing tego języka) zaczęło zastępować C/C++, więc Python też może w tej dziedzinie zastąpić C++. Z tego względu doświadczenie w Pythonie może się przydać. Zwłaszcza w sytuacji, gdy trzeba będzie jakąś aplikację zrobić szybko.
Poza tym skoro do tej pory zajmowałeś się głównie C++ i Javą, to dobrze będzie "liznąć" trochę języka typowanego dynamicznie, który może być używany jako skryptowy. Zawsze to nowe doświadczenie.
_________________ Masz dość WP, Interii, Onetów? Zajrzyj na netbird.pl. |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|