| Autor |
Wiadomość |
n00bsik ~user
|
|
gdy napisze prosty program w c# po kompilacji ctrl + F5 program uruchamia sie lecz potem gdy wlacze go poprzez np: program.exe program sie wlacza i szybko wylacza.
Co z tym zrobic ?
dodam ze mam visual c# 2010 beta.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
bercik ~user
Ostrzeżenia: 1 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 897 Skąd: Kraków Pomógł: 27
|
|
| Powrót do góry |
|
|
n00bsik ~user
|
|
| C#: | using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
namespace program
{
public class Program
{
public static void Main(string[] args)
{
float a = 10;
float b = 20;
float c;
c = b / a;
System.Console.WriteLine("{0}/{1}={2}", b, a, c);
}
}
} |
|
|
| Powrót do góry |
|
|
xmoon ~user

Dołączył: 04 Lip 2009 Posty: 180 Skąd: ramka stosu Pomógł: 17
|
|
Standardowa bolączka nowicjuszy - "jak uruchomie sobie przez kliknięcie to sie wylacza" - A dlaczego ma sie nie wylączac jak program zakonczyl sie poprawnie ??
http://hobson.webpark.pl/start.html#konsola - tutaj wprawdzie o C++ ale jest wyjasniony cały mechanizm owego "znikania"
PS. Warto sie dowiedziec jak programy rzeczywiscie startują i konczą swoje działanie - to nie jest tylko kilka kliknięć to tez inne wazne rzeczy....
_________________ "If Bill Gates is the devil then Linus Torvalds must be a messiah...."
"Avoid the Gates of Hell. Use Linux"
"My /dev/null is full in 95% ?!" |
|
| Powrót do góry |
|
|
n00bsik ~user
|
|
ja nie mam tego problemu w C++ tylko w C#
|
|
| Powrót do góry |
|
|
xmoon ~user

Dołączył: 04 Lip 2009 Posty: 180 Skąd: ramka stosu Pomógł: 17
|
|
Po pierwsze to nie jest zaden problem - początkujący sami sobie go stwarzają i powstają własnie takie tematy na forach(zupełnie bez sensu)... Widocznie nie przeczytałeś nic co ci napisałem... a szkoda. Po drugie: tutaj nawet nie chodzi o język tylko o "stworzony" przez was owy problem.
Przeczytaj to dokładnie moze w koncu zrozumiesz(fragment z artykułu hobsona):
| Cytat: |
Przede wszystkim, powstrzymywanie konsoli przed zniknięciem jest w zdecydowanej większości przypadków zupełnie bez sensu, ponieważ nie jest to sposób, w jaki powinny działać aplikacje strumieniowe (a tego typu aplikacji zazwyczaj dotyczy ten problem). Popatrz sam: czy program ipconfig zatrzymuje się po wyświetleniu wszystkich informacji? A polecenie dir?
|
PS. Bierzesz się za programowanie a nie wiesz jak działają programy...[/quote]
_________________ "If Bill Gates is the devil then Linus Torvalds must be a messiah...."
"Avoid the Gates of Hell. Use Linux"
"My /dev/null is full in 95% ?!" |
|
| Powrót do góry |
|
|
bercik ~user
|
|
Jak dla mnie sztuczne zatrzymywanie nie jest niczym złym. I wcale nie wytwarza złych nawyków, a w końcu jakoś sobie trzeba z takim problemem poradzić. Zrób tak. Daj w miejscu w którym chcesz, aby program zaczekał na wciśnięcie klawisza:
|
| Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post. |
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
| bercik napisał: | | Jak dla mnie sztuczne zatrzymywanie nie jest niczym złym |
Widac nigdy nie laczyles programow w potoki, jakby kazdy program czekal na wciasniecie klawisza to pisanie skryptow z potokami polecen nie mialoby sensu.
Poczatkujacy nigdy nie widza roznicy miedzy programem konsolowym a strumieniowym, strumieniowe sie nie zatrzymuja bo po co maja to robic?, zeby wkurzyc uzytkownika i uniemozliwic prace potokowa?
Jak chcesz zobaczyc wynik programu strumieniowego to:
- uruchom go z poziomu konsoli
- przekieruj wyjscie do pliku
- uruchom go za pomoca batch'a i daj na koncu pause jak chcesz koniecznie zatrzymac
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
bercik ~user
|
|
Ale jeżeli jest to program tylko do nauki i bynajmniej nie ma zostać użyty w "potoku" jak to nazwałeś, spokojnie można dać czekanie na wciśnięcie klawisza. Chociaż oczywiście Twoje pomysły też są równie dobre i nie odradzam ich używania. Po prostu jak komu łatwiej.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
|