| Autor |
Wiadomość |
Szarek ~user

|
|
Jestem na 3 roku informatyki, będę pisać pracę inżynierską, na razie wiem, że będzie to aplikacja sieciowa(nie wybrałem jeszcze do czego ta aplikacja będzie służyć) w c++ i qt (wybrałem to bo te tematy chciałbym pogłębić)
-znam c++ na poziomie programowania obiektowego.
-znam qt na poziomie napisania jednego prostego okienka z przyciskiem
-nie znam c++ jako język komunikacji między aplikacjami.
Chciałbym abyście mi wskazali literaturę (każde inne źródła wiedzy tez mile widziane) która mówi zwłaszcza o pisaniu aplikacji sieciowej w c++, nie musi być koniecznie w języku polskim, może być angielskim, ważne aby było wyjaśnione bardzo krok po kroku. Jak już będę znał podstawy to samodzielnie już będę szukał najlepszych rozwiązań czy ulepszeń.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Szarek ~user

|
|
| progs napisał: | http://qt.nokia.com/doc/4.6/qt4-network.html
pozdro. |
Dziękuję bardzo lecz połączenie sieciowe chciałbym zrealizować w c++, qt ma służyć tylko i wyłącznie jako interfejs graficzny do komunikacji z użytkownikiem.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
Zapomnij, C++ nie posiada czegos takiego w standardzie, tak samo jak wielu innych rzeczy obecnie bedacych w standardzie w nowoczesniejszych jezykach.
Wszelkie operacje poza prymitywna obsluga konsoli czy plikow musisz realizowac za pomoca dodatkowych bibliotek.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Szarek ~user

|
|
| progs napisał: | Zapomnij, C++ nie posiada czegos takiego w standardzie, tak samo jak wielu innych rzeczy obecnie bedacych w standardzie w nowoczesniejszych jezykach.
Wszelkie operacje poza prymitywna obsluga konsoli czy plikow musisz realizowac za pomoca dodatkowych bibliotek.
pozdro. |
Bardzo cenna informacja, dzięki:) mam zrozumieć, że biblioteka Qt będzie najlepszym wyborem?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
Nie wiem czy najlepszym ale skoro uzyawasz Qt go GUI to tez mozesz uzyc klas sieciowych do zalatwienia komunikacji.
Ludzie zapominaja ciagle ze biblioteki takie jak Qt czy wX maja swietne czesci "core" ktore nie sa do GUI ale zalatwiaja wiele spraw ktorych w C++ brakuje jak obsluga sieci, plikow XML, tworzenie watkow, procesow itd.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
aduch ~user
|
|
Na prace inżynierską lepiej skorzystaj z boosta do obsługi połączeń internetowych, dużo bardziej rozbudowana biblioteka, więcej możliwości i według mnie dużo lepiej podzielona na "moduły". Popatrz na przykłady :
http://www.boost.org/doc/libs/1_42_0/doc/html/boost_asio/examples.html
Czy to zwykły klient - serwer czy też z połączeniem ssl, nie ma zbyt dużych różnic.
Do tego uzyskujesz jeszcze dodatkowe opcje boosta np. scoped_ptr, shared_ptr, weak_ptr, to samo dla tablic, konwersje takie jak polymorphic_cast, numeric_cast do testowania zakresów liczb, lexical_cast, automatyczne dodawanie brakujących operatorów (np less_than_comparable), parser regex, bindowanie, sygnały i wiele innych ...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Szarek ~user

|
|
| Powrót do góry |
|
|
hobson +Przyjaciel P-ZONE
|
|
Co rozumiesz przez 'rodzaj'?
W każdym razie fajnie by było ten tutorial przeczytać, bo większość bibliotek do połączeń sieciowych używa podobnych paradygmatów i interfejsów. Natomiast jakiej konkretnie biblioteki użyjesz, czy będzie to BSD (jak w tutorialu), czy Qt, czy Boost.Asio, czy cokolwiek innego, to już twój wybór. Skoro i tak używasz Qt, to może wystarczy Qt.
_________________ Pamiętaj o znacznikach [syntax="c++"] [/syntax]
Pamiętaj o interpunkcji i ortografii
---
Pomóz mi uczynić te teksty lepszymi:
std::vector Algorytmy standardowe Mój program uruchamia się i zaraz znika. Masz uwagi? pomysły na ulepszenie ich? napisz maila lub PW! |
|
| Powrót do góry |
|
|
aduch ~user
|
|
Raczej jedno z gorszych rozwiązań, jest dość zależne od platformy, windows/linux. Najlepsze będzie albo QT albo boost, jeśli chcesz mieć dodatkowe funkcjonalności jak inteligentne wskaźniki itd radziłbym boost'a jeśli nie to QT.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|