Literatura ;-)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Pascal/Delphi
Autor Wiadomość
michalmet
#Moderator

PostWysłany: 28-02-05 21:31 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Biorąc przykład z innych for, chcę zaproponować, byście wpisywali tu wartościowe książki dot. Delphi lub Pascala. Proszę pisać tylko o książkach przeczytanych, nie zrecenzowanych przez innych Wink. Proszę również nie przytaczać komentarzy innych osób. Tylko własne opinie, doświadczenia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na razie tylko jedna, bo tylko ją przeczytałem Razz resztę mojej wiedzy stanowią kursy lub dokumentacja do FreePascala.

Arrow W. Sterna - Delphi od podstaw, wyd. MIKOM, W-wa listopad 2004

Książka ta od podstaw opisuje działanie Delphi, opisuje wiele ciekawych i ważnych koponentów, zagadnień. Dzięki niej nauczyłem się Delphi Very Happy, dlatego ta książka będzie dla mnie zawsze jakaś bardziej wartościowa Wink Oceniam ją na 4 z dużym plusem (w skali 1-5).
Jako bonus do książki dołączona jest płyta CD z Delphi 8 Architect Trial oraz przykładami użytymi w książce.

Pozdrawiam

Posadź drzewo!

Może i ostatnio rzadziej bywam, ale wciąż zaglądam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
c.dar
~user

PostWysłany: 28-02-05 22:28 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na sam początek do pascala świetna jest książka "Turbo Pascal - Szkoła programowania" Ryszarda Jarży, jest super, facet tłumaczy i podaje przykłady, wszystko jest podzielone na leckje, wiec można sobie dzielić naukę, zadaje programy do napisania, są testy do rozwiązania z odpowiedziami, potem to co w ręce wpadnie. takie kompendium wiedzy to "Turbo Pascal 7.0 z elementami programowania" dwie części Andrzeja Marciniaka, takie cegiełki Smile a do rozwiązywania problemów najlepsze są fora!! Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MacDada
~user

PostWysłany: 28-02-05 23:19 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam Praktyczny kurs turbo Pascala Tomasza Sadowskiego (wyd. Helion).

Już wcześniej programowałem z kursów internetowych. Wydać na nią 21 zl było warto. Podsumowala i rozwinęła moją wiedzę. Na przykładach omówiła ciewiące mnie zagadnienia.
Troszke mi skomplikowała sprawę poziomem przykładów. Jestem w 1LO. A tam tablice są omawiane na wzorach z obliczania średniej i wariancji. Nie wiem co to jest. Autor twierdzi, że materiał jest z poziomu liceum. Piewnie z 3ej klasy albo drugiej... Wink
Ogólnie fajna rzecz. Mimo wszystko dużo dobrch przykładów. Omówenie wielu zagadnień, począwszy do tekstu do grafiki (choć tą ostatnią to raczej ogólnie - autor zachęca w wielu momentach książki do zaglądania do pomocy TP).
Książka jest tak zbudowana o poziom TurboPascala 5.5, choć zdażają się momenty, gdzie autor opisuje funkcje dostępne tylko dla np. wersji 7.
Dołączona została płyta CD z TP 5.5, łatką na modyfikująca błądu z modułu CRT, wszystkie kody z książki i dodatkowe przykłady kodów z dokładniejszym omówieniem poszczególnych funkcji.
Na końcu każdego rozdzialu są zadania do wykonania. Na końcu książki jest spis rozdziałów, skorowidz, słowniczek angielskiego (np. do wyrażeń w błędach kompilatora - raczej podstawy), FAQ do TP oraz opis instalacji TP 5.5 i 7.

Tak więc książka jest wszechstronna, ciekawa, świetna dla począdkujących i tych co mają już podstawową wiedzę o Pascalu, a chcą ją rozszerzyć. Mnie się podoba Wink

Pozdro.

"Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało"
Bill Gates o Win9x Twisted Evil

Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
zYm3N
~user

PostWysłany: 01-03-05 00:09 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Programowanie w Turbo Pascal 7.0 Śwituszak.

Świetna książka. Krótko, zwięźle. Nie wiem czy w księgarniach, bo dość stare wydanie Neutral

pzodr.

masterix
@Administrator

PostWysłany: 01-03-05 00:12 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A. Marciniak - Turbo Pascal 7.0

Wszystko na temat pascala (również w wersji obiektowej). Sporo przykładowych kodów, szczegółowo omówiony tryb graficzny. Polecam

pzdr. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
MacDada
~user

PostWysłany: 01-03-05 11:07 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie. W tej książce, którą podałem jest też o programowaniu obiektowym.

"Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało"
Bill Gates o Win9x Twisted Evil

Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Boris
~user

PostWysłany: 21-03-05 19:28 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja polecam książkę "Delphi od podstaw" oraz "Delphi 3.0, 4.0, 5.". Autorką tych książek jest Agnieszka Snarska. Pierwsza tutaj wymieniona jest dla tych, którzy nie mają BLADEGO POJĘCIA o delphi. kosztuje ok 20 zł. Druga z nich przeznaczona jest dla ludzi mających podstawowe pojęcie o delphi; i dla początkujących programistów. Kosztuje ok 18 zł. Do 2 książki dołączona jest dyskietka z pracami i z zadaniami znajdującymi się w tej książce. Pozdrowionka. Very Happy

AdamF
Gość

PostWysłany: 13-04-05 22:26 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A ja polecam Delphi 7 Kompedium programisty Adama Boducha. Książka jest dla początkujących jak i dla tych którzy już się uczyli Pascala, czy zaczęli wgłębiać się w Delphi. Jest podzielona na części dzięki czemu po jej przerobieniu można łatwo znaleźć to co się zapomniało.
cena 80 zł jeżeli dobrze pamiętam Rolling Eyes Wink
Powrót do góry
REIKO
#Moderator

PostWysłany: 21-07-05 11:14 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1.) "Pascal - wprowadzenie do programowania" - Wiesław Porębski, wyd. HELP

Wszystkie podstawowe wiadomości wraz z przykładami na temat Pascala. Książka nie szczyci się profesjonalizmem, mimo to można się z niej wiele nauczyć. Cena: ok 24 zł

2.) "Delphi - to proste" - Stephen Morris, wyd. READ ME

Dobra książka ukazująca od poziomu podstawowego do średniozaawansowanego programowanie w Delphi. W książce są praktyczne przykłady. Cena: ok 22 zł

3.) "Komputer Świat Ekspert" - czasopismo komputerowe

Bardzo dobre pisemko ukazujące się co miesiąc. Często na płycie dołączony jest Kompilator "Delphi 7 Personal" oraz dodatkowa komponenty do zainstalowania. Wiele ciekawych przykładów. Jest tam koncik "Programowanie" i dotyczy wielu jezyków programowania (Delphi, C++, OpenGL w Delphi i C++, JavaScript, VBA, PHP, DTHML i wiele innych). W ostatnich numerach ukazały się min: OpenGL w Delphi (poziom trudnosci: Średni), Szyfrowanie danych za pomocą Delphi (poziom trudnosci: średni), Odtwarzacz multimedialny w Delphi + komponenty do napisania tego programu (Poziom trudności: łatwy), Komunikator w Delphi (poziom raczej łatwy) + komponenty i wiele innych. Naprawde gorąco polecam to czasopismo. Cena: 9.90 zł.
Strona: http://www.ks-ekspert.pl

processor
~user

PostWysłany: 23-08-05 18:05 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja kupiłem (choć trochę trudna) ok. 750stron,
Delphi.Almanach od Helionu

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Pascal/Delphi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: