| Autor |
Wiadomość |
michalmet #Moderator

Dołączył: 11 Gru 2004 Posty: 2312 Skąd: Somewhere in Poland.... Pomógł: 27
|
|
Biorąc przykład z innych for, chcę zaproponować, byście wpisywali tu wartościowe książki dot. Delphi lub Pascala. Proszę pisać tylko o książkach przeczytanych, nie zrecenzowanych przez innych . Proszę również nie przytaczać komentarzy innych osób. Tylko własne opinie, doświadczenia.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na razie tylko jedna, bo tylko ją przeczytałem resztę mojej wiedzy stanowią kursy lub dokumentacja do FreePascala.
W. Sterna - Delphi od podstaw, wyd. MIKOM, W-wa listopad 2004
Książka ta od podstaw opisuje działanie Delphi, opisuje wiele ciekawych i ważnych koponentów, zagadnień. Dzięki niej nauczyłem się Delphi , dlatego ta książka będzie dla mnie zawsze jakaś bardziej wartościowa Oceniam ją na 4 z dużym plusem (w skali 1-5).
Jako bonus do książki dołączona jest płyta CD z Delphi 8 Architect Trial oraz przykładami użytymi w książce.
Pozdrawiam
_________________ Miejsce na Twoją reklamę :]
Posadź drzewo!
Może i ostatnio rzadziej bywam, ale wciąż zaglądam  |
|
| Powrót do góry |
|
|
c.dar ~user

|
|
na sam początek do pascala świetna jest książka "Turbo Pascal - Szkoła programowania" Ryszarda Jarży, jest super, facet tłumaczy i podaje przykłady, wszystko jest podzielone na leckje, wiec można sobie dzielić naukę, zadaje programy do napisania, są testy do rozwiązania z odpowiedziami, potem to co w ręce wpadnie. takie kompendium wiedzy to "Turbo Pascal 7.0 z elementami programowania" dwie części Andrzeja Marciniaka, takie cegiełki a do rozwiązywania problemów najlepsze są fora!! 
|
|
| Powrót do góry |
|
|
MacDada ~user

|
|
Ja mam Praktyczny kurs turbo Pascala Tomasza Sadowskiego (wyd. Helion).
Już wcześniej programowałem z kursów internetowych. Wydać na nią 21 zl było warto. Podsumowala i rozwinęła moją wiedzę. Na przykładach omówiła ciewiące mnie zagadnienia.
Troszke mi skomplikowała sprawę poziomem przykładów. Jestem w 1LO. A tam tablice są omawiane na wzorach z obliczania średniej i wariancji. Nie wiem co to jest. Autor twierdzi, że materiał jest z poziomu liceum. Piewnie z 3ej klasy albo drugiej...
Ogólnie fajna rzecz. Mimo wszystko dużo dobrch przykładów. Omówenie wielu zagadnień, począwszy do tekstu do grafiki (choć tą ostatnią to raczej ogólnie - autor zachęca w wielu momentach książki do zaglądania do pomocy TP).
Książka jest tak zbudowana o poziom TurboPascala 5.5, choć zdażają się momenty, gdzie autor opisuje funkcje dostępne tylko dla np. wersji 7.
Dołączona została płyta CD z TP 5.5, łatką na modyfikująca błądu z modułu CRT, wszystkie kody z książki i dodatkowe przykłady kodów z dokładniejszym omówieniem poszczególnych funkcji.
Na końcu każdego rozdzialu są zadania do wykonania. Na końcu książki jest spis rozdziałów, skorowidz, słowniczek angielskiego (np. do wyrażeń w błędach kompilatora - raczej podstawy), FAQ do TP oraz opis instalacji TP 5.5 i 7.
Tak więc książka jest wszechstronna, ciekawa, świetna dla począdkujących i tych co mają już podstawową wiedzę o Pascalu, a chcą ją rozszerzyć. Mnie się podoba
Pozdro.
_________________ Tak czy siak, Mac OS X rulezz...
"Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało"
Bill Gates o Win9x
Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside  |
|
| Powrót do góry |
|
|
zYm3N ~user

|
|
Programowanie w Turbo Pascal 7.0 Śwituszak.
Świetna książka. Krótko, zwięźle. Nie wiem czy w księgarniach, bo dość stare wydanie
pzodr.
_________________ opisy gg |
|
| Powrót do góry |
|
|
masterix @Administrator

|
|
A. Marciniak - Turbo Pascal 7.0
Wszystko na temat pascala (również w wersji obiektowej). Sporo przykładowych kodów, szczegółowo omówiony tryb graficzny. Polecam
pzdr. 
|
|
| Powrót do góry |
|
|
MacDada ~user

|
|
Właśnie. W tej książce, którą podałem jest też o programowaniu obiektowym.
_________________ Tak czy siak, Mac OS X rulezz...
"Jeżeli nie możesz sprawić by działało dobrze - spraw chociaż by dobrze wyglądało"
Bill Gates o Win9x
Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Boris ~user

|
|
Ja polecam książkę "Delphi od podstaw" oraz "Delphi 3.0, 4.0, 5.". Autorką tych książek jest Agnieszka Snarska. Pierwsza tutaj wymieniona jest dla tych, którzy nie mają BLADEGO POJĘCIA o delphi. kosztuje ok 20 zł. Druga z nich przeznaczona jest dla ludzi mających podstawowe pojęcie o delphi; i dla początkujących programistów. Kosztuje ok 18 zł. Do 2 książki dołączona jest dyskietka z pracami i z zadaniami znajdującymi się w tej książce. Pozdrowionka. 
_________________ Pamiętaj chłopak: jak nie pożesz przodem, próbuj tyłem do przodu - cytat z filmu "Haker" Janusza Zaorskigo. |
|
| Powrót do góry |
|
|
AdamF Gość
|
|
A ja polecam Delphi 7 Kompedium programisty Adama Boducha. Książka jest dla początkujących jak i dla tych którzy już się uczyli Pascala, czy zaczęli wgłębiać się w Delphi. Jest podzielona na części dzięki czemu po jej przerobieniu można łatwo znaleźć to co się zapomniało.
cena 80 zł jeżeli dobrze pamiętam 
|
|
| Powrót do góry |
|
|
REIKO #Moderator

|
|
1.) "Pascal - wprowadzenie do programowania" - Wiesław Porębski, wyd. HELP
Wszystkie podstawowe wiadomości wraz z przykładami na temat Pascala. Książka nie szczyci się profesjonalizmem, mimo to można się z niej wiele nauczyć. Cena: ok 24 zł
2.) "Delphi - to proste" - Stephen Morris, wyd. READ ME
Dobra książka ukazująca od poziomu podstawowego do średniozaawansowanego programowanie w Delphi. W książce są praktyczne przykłady. Cena: ok 22 zł
3.) "Komputer Świat Ekspert" - czasopismo komputerowe
Bardzo dobre pisemko ukazujące się co miesiąc. Często na płycie dołączony jest Kompilator "Delphi 7 Personal" oraz dodatkowa komponenty do zainstalowania. Wiele ciekawych przykładów. Jest tam koncik "Programowanie" i dotyczy wielu jezyków programowania (Delphi, C++, OpenGL w Delphi i C++, JavaScript, VBA, PHP, DTHML i wiele innych). W ostatnich numerach ukazały się min: OpenGL w Delphi (poziom trudnosci: Średni), Szyfrowanie danych za pomocą Delphi (poziom trudnosci: średni), Odtwarzacz multimedialny w Delphi + komponenty do napisania tego programu (Poziom trudności: łatwy), Komunikator w Delphi (poziom raczej łatwy) + komponenty i wiele innych. Naprawde gorąco polecam to czasopismo. Cena: 9.90 zł.
Strona: http://www.ks-ekspert.pl
_________________ Cool Kids Of Death
|
|
| Powrót do góry |
|
|
processor ~user
|
|
Ja kupiłem (choć trochę trudna) ok. 750stron,
Delphi.Almanach od Helionu