| Autor |
Wiadomość |
nUmer ~user
|
|
Witam!
W którym języku programowania pod GNU/Linuksem mogę najszybciej nauczyć się programować by otrzymać program z GUI?
Oczywiście nie chodzi mi o zenity czy xdialog.
Czy w Perlu jest taka możliwość?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
Najprosciej w Pythonie, masz do dyspozycji standardowa bardzo prosta biblioteke tkInter lub doinstalowujesz sobie PyQT lub wxPython i mozesz pisac dowolne aplikacje z GUI wysokiej jakosci.
w PyQT oczywiscie mozesz uzywac standardowego designera wiec tworzenie aplikacji jest bardzo szybkie i wygodne.
Generalnie polecam dowolny jezyk z biblioteka QT.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
nUmer ~user
|
|
a jak wygląda w stosunku do powyższych Perl-tk?
Jak dalece skomplikowane programy można w tym pisać?
Chętnie bym zapoznał się z jakimiś przykładami.
Dopytuję, ponieważ w języku polskim do perla jest bardzo dużo materiałów a angielskiego się dopiero uczę - właśnie zakupiłem książkę Perl/Tk.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
progs #Moderator

|
|
nie znan perla ale skoro jest w nim tez TK to kod jest pewnie niemal identyczny jak w pythonie i tkinter, przeciez dotyczy tej samej biblioteki.
pozdro.
_________________ Programowac kazdy moze, tylko nie kazdy ma tyle cierpliwosci i zapalu zeby zajac sie tym na poważnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Levus ~user

|
|
Jak dla mnie python ma dziką składnię, i nie polecam w tym kodzić- możliwe, że dla niektórych jest to wygodne, ale dla mnie to koszmar. Serdecznie polecam Perla i TK bądź QT. 
_________________ Levus BLOG |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|