SE W350 i a Ubuntu

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Linux/Unix
Autor Wiadomość
Filip.Wroc
~user

PostWysłany: 28-12-09 18:37 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam telefon Sony Ericsson W350i, uzywam Ubuntu (tak, mimo dosc dlugiego stazu jestem wciaz poczatkujacy, nigdy nie wnikalem w glebsze tajniki systemu).
Niestety telefon po podlaczeniu fabrycznym kablem zauwaza ze ma kontakt z komputerem (prosi o wybor Transfer plikow/Tryb telefonu), ale komputer nie daje mi takich sygnalow.
Szukalem troche, przez Google. Jedyne co udalo mi sie znalesc, to to:

http://my.opera.com/mrblur/blog/sonyericsson-a-linux
http://tuxmobil.org/software.html
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/sonyerricson-pc-suite-for-linux-670892/
http://mobile.softpedia.com/phones/Sony-Ericsson/Sony-Ericsson-W350i.shtml
https://bugs.launchpad.net/linux/+bug/316098

ale niestety nie znalazlem tam potrzebnych mi informacji (albo nie umialem ich uzyc). Na tych stronach rzecz jasna byly linki, po ktorych szedlem dalej, ale nic mi to nie dalo.

W sumie nie wiem co na temat konfiguracji powiedziec. Srodowisko graficzne: Blackbox, przegladarka plikow Thunar (Nautilus za duzo pamieci zre, mam dosc slaby sprzet). (Szczegoly o wyswietlaniu podaje, bo moze dostep do pamieci telefonu mam, ale programy ktorych uzywam tego nie pokazuje. Na Nautilusie tez probowalem, ale nic nowego po podlaczeniu nie widze).

Ogolem, moje pytanie brzmi: jak (poza zakupem urzadzenia do lacznosci przez bluetooth lub czytnika kart) dostac sie do pamieci telefonu. Zalezy mi zarowno na odczycie jak i zapisie.
Z gory dzieki Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Dziobaczek
~user

PostWysłany: 29-12-09 01:31 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A po wybraniu "Transfer plików" w telefonie Ubuntu nie montuje Ci automatycznie telefonu? Jeśli nie to daj w konsoli
Cytat:
sudo fdisk -l

I sprawdź, czy w ogóle coś wykrywa - być może będzie trzeba podmontować ręcznie

Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Filip.Wroc
~user

PostWysłany: 29-12-09 13:08 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

po wywolaniu fdiska:
Cytat:
Disk /dev/sda: 60.0 GB, 60011642880 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7296 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x087fc0f1

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 7132 57287758+ 83 Linux
/dev/sda2 7133 7296 1317330 5 Extended
/dev/sda5 7133 7296 1317298+ 82 Linux swap / Solaris

Co jak przypuszczam znaczy ze niestety telefon nie jest automatycznie montowany. Mysle ze gdyby byl to jakos bym go juz na slepo odnalazl (mam za soba instalacje (i deinstalacje, bo zaden sie nie przydal) wiekszosci pakietow wyszukanych w Synaptic pod haslem mobile lub sony, ktore z opisu brzmialy jakby mogly sie przydac; poza tym szukalem w katalogach media, mnt, i tak dalej).

z tego co kojarze (nie wiem czy dobrze to nazwe, widzialem to kilka razy w uzyciu, nikt mi nigdy tego dobrze nie wytlumaczyl, a w google chyba zle zapytania robilem) zeby zamontowac urzadzenie potrzebuje jego 'adresu' i miejsca w ktore mam je zamontowac w systemie plikow. Jako adres rozumiem /dev/sda1/ na przyklad. Gdybym wiedzial skad wziac ten 'adres' to CHYBA bym sobie juz poradzil z recznym montowaniem. Gdybym jeszcze wiedzial co tak naprawde znaczy ten adres to szanse wzroslyby jeszcze bardziej (z 40-50% do 70-80%). Innymi slowy, bardziej by mnie zadowolil jakis tutorial 'co jest co' ktory by mi wyjasnil te 'adresy', etc, ale za instrukcje 'wklep ponizsze rzeczy i sie modl' rowniez bede wdzieczny Wink

PS. wpadlem na genialny pomysl: man mount
rozumiem juz ze to co nazywalem 'adresami' to identyfikatory urzadzenia, a wlasciwie nazwy plikow urzadzenia blokowego (czy cos w ten desen. zgaduje ze to nazwy plikow opisujacych urzadzenie. tak czy inaczej da rade jednoznacznie w danym momencie rozpoznac po tym urzadzenie). Problem jednak dalej mam ze zdobyciem identyfikatora mojego telefonu.
Powrót do góry
Dziobaczek
~user

PostWysłany: 29-12-09 16:28 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Spróbuj
Cytat:
lsusb

Żeby zobaczyć, czy system w ogóle wykrywa urządzenie podłączone do portu USB.

Można by też porównać zawartość katalogu /dev/ przed i po podłączeniu telefonu (najlepiej zapisać sobie do plików i porównać przez cmp):
Cytat:
ls /dev/ >file.txt

Podłączyć telefon
Cytat:
ls /dev/ >file2.txt

Cytat:
cmp -c file.txt fike2.txt

To ostatnie wyświetli Ci, w której linijce występują ewentualne różnice. Podejrzyj oba pliki geditem zwracając uwagę na tą linijkę - w moim przypadku, po podłączeniu Nokii pojawia się tam wyraźnie sdb.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Filip.Wroc
~user

PostWysłany: 29-12-09 21:45 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na lsusb nie chcialo mi sie czekac, wywolalem i po ponad kwadransie dalej zero odpowiedzi (juz z podlaczona komorka)

Cytat:
filip@GPM-A100:~$ ls /dev/>file.txt
filip@GPM-A100:~$ ls /dev/>file2.txt
filip@GPM-A100:~$ cmp -c file.txt file2.txt
filip@GPM-A100:~$

to wszystko co mi dala druga rada. jak widac to log z konsoli, komorke podlaczalem po pierwszym wykonaniu ls /dev/. specjalnie sprawdzilem dlugosc obu tych plikow - oba maja po 690 linii, wiec nic nie przybylo.

to chyba znaczy, ze system telefonu w ogole nie widzi...

NIGDY nie prosze o gotowce. Zawsze szukam wskazowek, rad, zrodel. Jezeli pisze, to znaczy ze sobie nie radze sam, pomimo wielu prob, poszukiwan zarowno w Google jak i na Wiki.
Zawsze chetnie pomoge, jezeli umiem i jezeli osoba pyta z sensem i chce pomocy a nie odwalenia za nia pracy (lub mi za to zaplaci, a wtedy przy odpowiedniej cenie moge pisac za nia cokolwiek Wink )
Powrót do góry
Dziobaczek
~user

PostWysłany: 29-12-09 22:55 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Z ostatniego linku, który podałeś w pierwszym poście wynika, że jest to znany i powtarzający się w kolejnych wydaniach jądra błąd. Nie jestem pewien czy będzie w ogóle możliwość podłączenia tego telefonu. Zapytaj może jeszcze na forum Ubuntu. (forum.ubuntu.pl)

Powrót do góry
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> Linux/Unix Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: