[Allegro]Brakująca funkcja?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> C/C++
Autor Wiadomość
Asentinn
~user

PostWysłany: 21-07-10 12:15 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, otóż programując w Allegro, natknąłem się na pewien problem. Gdy używam funkcji rotate_sprite_trans(...), pojawia mi się błąd linkera:
Cytat:
1>Linking...
1>main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__rotate_sprite_trans referenced in function "int __cdecl _mangled_main(int,char * * const)" (?_mangled_main@@YAHHQAPAD@Z)

Visual jednak rozpoznaje funkcje (pojawia się charakterystyczny dymek z informacją o prototypie funkcji).

Przeglądając pliki nagłówkowe (nie tylko tej wersji Allegro, lecz również ostatnich 4) znalazłem jedynie deklaracje tej funkcji, lecz nie znalazłem nigdzie jej definicji (podobnie było z innymi funkcjami). Możliwe że nie mam skopiowanego jeszcze jakiegoś pliku z tych wersji Allegro, której są wyposażone w tą funkcję (np, skompilowany kod, a nie plik *.inl)?

Natknęliście się kiedyś na taki problem?

hobson
+Przyjaciel P-ZONE

PostWysłany: 21-07-10 12:27 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A dodałeś bibliotekę Allegro (plik *.lib) do opcji linkera? Tam właśnie znajdują się definicji funkcji w postaci binarnej. Jeśli tak, to być może masz pliki nagłówkowe z innej wersji Allegro, niż liby.

Pomóz mi uczynić te teksty lepszymi:
std::vector Algorytmy standardowe Mój program uruchamia się i zaraz znika. Masz uwagi? pomysły na ulepszenie ich? napisz maila lub PW!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Asentinn
~user

PostWysłany: 21-07-10 12:45 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

c++:
#if _DEBUG
#pragma comment(lib, "alld.lib")
#else
#pragma comment(lib, "alleg.lib")
#endif

No właśnie ściągnąłem z allegro.cc, a tam jest wersja 4.2.3, która nie obsługuje przezroczystości przy odwracaniu (a przynajmniej nie widzę takiej możliwości), więc ściągnąłem wersję 4.4.1 z http://alleg.sourceforge.net/, ale nie za bardzo wiedziałem co z tymi plikami zrobić (w 4.2.3, miałem tylko 3 foldery do skopiowania i dll), więc znalazłem cały folder include i go wkleiłem :/. Nie mam pojęcia jak skonfigurować/zainstalować Allegro w tej nowszej wersji do pracy z VS 2008..

A dll w 4.4.1 nie zauważyłem.

EDIT:
Ok, już kończę budować Allegro 4.4.1.1, temat do zamknięcia. Jakby ktoś napotkał się z problemem instalacji Allegro, tutaj znalazłem odpowiedź ;]
http://wiki.allegro.cc/index.php?title=Build/MinGW

EDIT2:
Jednak to nie rozwiązuje sprawy, i tak trzeba zbudować pod Visuala, z tym sobie poradziłem, tylko nadal nie znajduje mi funkcji..

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum programistyczne Programmers Zone Strona Główna -> C/C++ Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: