| Autor |
Wiadomość |
newbie ~user
|
|
...wiem jak to brzmi
Poniewaz procz z PHP i pochodnymi (jezeli chodzi o rodzaj) jezykami programowania (jak i srodowiskami) nie mam wiele wspolnego - pytanie: czy kazdy .exe ma dostep do systemu (tj. glownie plikow)? Jezeli tak to moze po prostu je odczytac i, powiedzmy zwyczajnie przeslac przez neta?
Dzieki za pomoc
Paranoik.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
winuser ~user

|
|
| Powrót do góry |
|
|
faranek22 ~user
|
|
Raczej kazdy, choc są prawa na katalogi i być może na pliki też dzieki którym możesz ograniczyć taki dostęp. Jest to możliwe i często są tak wykradane informację.
------------------------
nasza klasza polsat sport ekstra kursu walut
Ostatnio zmieniony przez faranek22 dnia 28-08-10 13:21, w całości zmieniany 3 razy |
|
| Powrót do góry |
|
|
newbie ~user
|
|
...czyli nie instalowac niz z neta a poufne dane trzymac na osobnej maszynie bez dostepu do niego? Moze jakis program dla prewencji? Jak ograniczyc dostep do plikow? Z tego, co widze, to domyslnie kazdy pr. ma dostep wszedzie...?
Paranoja? Chyba juz nie tylko
Edit: Winda Firewall chroni (wiadomo, nic nie jest do konca bezp.) przed takimi wyciekami, czy moze oddzialowuje jedynie na 'przychodzace'?
Edit: Czy to http://portalwiedzy.onet.pl/134385,,,,ochrona_plikow,haslo.html ma cokolwiek do rzeczy?
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hobson +Przyjaciel P-ZONE
|
|
Każdy program ma domyślnie takie prawa do zasobów i wykonywania operacji, jakie ma użytkownik uruchamiający go. Jeśli używasz do zwykłej pracy konta roota (czyli na Windowsie konta z uprawnieniami administratora), to program ma dostęp do wszystkiego. Jeśli uruchomisz z konta z innymi uprawnieniami - możliwości programu będą mniejsze.
Uruchamianie programów niepewnego pochodzenia, jak np. cracki, małe gierki, (np. ściągniętych z internetu z jakiejś stronki z crackami albo gierkami) to przejaw albo wielkiego zaufania w źródło i swoje umiejętności rozpoznawania wirusów 'na oko', albo niezbyt wielkiej odpowiedzialności.
_________________ Pamiętaj o znacznikach [syntax="c++"] [/syntax]
Pamiętaj o interpunkcji i ortografii
---
Pomóz mi uczynić te teksty lepszymi:
std::vector Algorytmy standardowe Mój program uruchamia się i zaraz znika. Masz uwagi? pomysły na ulepszenie ich? napisz maila lub PW! |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|